A fáraó álma


Mígnem egyszer -két év telt el!- a fáraó nyugtalanul ébredt.
“Rosszat álmodtam”–mondta.

A mágusok és bölcsek közül senki sem tudta megfejteni a fáraó álmát. És ekkor a főpohárnoknak hirtelen eszébe jutott József. Beszélt róla a fáraónak.

A fáraó azonnal Józsefért küldött.

A fáraó ezt mondta Józsefnek: Álmot álmodtam, de senki sem tudja megfejteni. Rólad azt hallottam, hogy ha meghallod az álmot, meg tudod fejteni.

József így felelt a fáraónak: Nem én, hanem Isten ad választ a fáraó javára.

A fáraó elmesélte az álmait:
A Nílusból hét szép és kövér tehén jött ki, és legelt a sás között. De hét másik tehén is jött ki utánuk a Nílusból, amelyek rútak és soványak voltak, és odaálltak a többi tehén mellé a Nílus partján. A rút és sovány tehenek megették a hét szép és kövér tehenet.  -ez az egyik.
A másik: Hét kövér és szép kalász nőtt egy száron. De hét sovány és a keleti széltől kiaszott kalász is sarjadt utánuk. A sovány kalászok elnyelték a hét kövér és telt kalászt.

“A te álmod Isten üzenete. Egyiptomban hét bőséges esztendő lesz és ezek után az éhség hét esztendeje következik”–mondta József a fáraónak.

“Mostantól kezdve légy elővigyázatos és tegyél félre az elkövetkező bőséges hét év terméséből –tanácsolta József a fáraónak –, mert különben a néped éhen fog halni.”
“Az Isten veled van –jelentette ki a fáraó. –Te Egyiptomban felügyelője leszel és az egész házam gondviselője, egész népem a te szavadnak engedelmeskedik. Csak a trón tesz engem nagyobbá nálad.”

Minden beteljesedett, amit Isten üzent Józsefen keresztül: Eljött a hét bő esztendő. Aztán a hét szűk esztendő. Nagy éhínség pusztított mindenütt, Egyiptomot kivéve, ahol előrelátóan nagy mennyiségű élelmiszert halmoztak fel.
De sajnos József távoli szülőföldjén Jákób családja szintén éhezett


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kik vagyunk?

Olyan fiatalok, felnőttek és idősebbek, akik életünk egy pontján megtapasztaltuk Isten szeretetét; azt, hogy mégis van értelme az életnek; hogy lehet újat kezdeni; hogy a hétfő reggel is lehet olyan jó, mint a péntek este. Akik nem a vallásban hiszünk, hanem Jézusban. Tovább olvasom >>